Projekts “Domā radoši!”. Eklēru cepšanas darbnīca

2018. gada 30. oktobrī norisinājās pirmā nodarbība Rīgas Domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta izsludinātā pašpārvalžu sadarbības projekta “Domā radoši!” ietvaros – Rīgas Tirdzniecības profesionālās vidusskolas pašpārvaldei ar Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikumu – eklēru cepšanas darbnīca Rīgas Tirdzniecības profesionālās vidusskolas telpās.

Pasākumā piedalījās ap 30 jauniešiem no katras pašpārvaldes un ikkatram bija iespēja pielikt roku eklēru cepšanā un rotāšanā. Pirms nopietnā darba sākšanas virtuvē, jaunieši aizvadīja dažādas iepazīšanās spēles, tika izvēlēti partneri, dalītas komandas, sadalīti pienākumi, lai veiksmīgāk noritētu darbs virtuvē. Kamēr viena daļa jauniešu cepa eklērus – otra daļa nodarbojās ar dažādām atraktīvām komandu sadarbības spēlēm, ko bija sagatavojuši RTPV jaunieši.

Pēc eklēru cepšanas otra daļa jauniešu cītīgi gatavojās nākamajam darbam virtuvē – eklēru pildīšanai. Galds tika klāts simtgades noskaņās. Pēc eklēru gatavošanas norisinājās svarīgākā vakara daļa – diskusija “Kāpēc jaunieši pāragri pamet mācības profesionālajās izglītības iestādēs?”. Projekta koordinatore un diskusijas vadītāja Lūcija Kristiāna jauniešiem palīdzēja atrast dažādus risinājumus, ko jaunieši spētu darīt pašpārvaldē, lai mazinātu skolēnu neieinteresētību izglītības iegūšanā. Pašpāvaldes noskaidroja dažnedažādas problēmas, kāpēc tiek pāragri pamestas mācības.

Par novērojumiem stāsta projekta koordinatore: “Diskusijā gandrīz katrs spēja izteikt savas domas, diskutēt par dažādām problēmām, nonākt pie kopīgiem secinājumiem par skolas dzīves uzlabošanu. Jauniešiem diskusija un komandu darbs lika saprast, ka viņi ir tie, kas spēj mainīt atmosfēru mācību iestādē. Jaunieši ir ļoti spējīgi, katrs no viņiem savā jomā ir spējīgs kļūt par līderi. Uzskatu, ka galvenais kas ir svarīgi – ļaut izteikties. Sabiedrībā viedoklis ir pats svarīgākais. Ja cilvēks netiek uzklausīts attiecīgajā vidē, viņš kļūst bailīgs, nesaprasts. Jauniešu psiholoģija ir ļoti sarežģīta mūsdienās. Ikdienā ir novērojams, ka jaunietis ir tas, kam ir jāpielāgojas. Šādas diskusijas attīsta prezentēšanas un runas spējas, disciplinē uzvedību, maina domāšanu, jaunietis kļūst drošāks, spēj labāk komunicēt ar dažāda vecuma grupām. Šādi pasākumi ir pamatu pamats, jo šodien sabiedrība pielāgojas jaunatnei. Tas, kas jauniešus iedvesmoja, bija labie piemēri par pedagogiem un daudzi pat no jauniešiem beigās spēja atzīt – mani uz darbiem, aktīvu dzīvi skolā motivē skolotājs. Skolotājs ir pamatu pamats, kā jaunietis uzsāk mācības vidusskolā. Ja skolotājs būs atraktīvs, radošs, tad ļoti liela iespējamība, ka viņš būs arī sava audzēkņa paraugs.  Audzēkņa personībai jābūt par vecāku un audzinātāja kopdarbu. Izglītots, mērķtiecīgs jaunietis – Latvijas nākotne!”

Projekta “Domā radoši!” koordinatore Lūcija Kristiāna Krēsliņa

Doma_radosi (9)

Doma_radosi (6)

Doma_radosi (8)

Doma_radosi (7)